
fot. grill
Piękna pogoda zachęca do spędzania czasu w ogrodzie, nawet wtedy, gdy czeka nas mnóstwo czynności porządkowych po zimie. Kiedy ogród rozkwitnie mnóstwem kolorowych kwiatów, a drzewa i trawnik zazielenią się, nadejdzie czas na upragniony relaks i długie wieczory przy grillu.
Sadzenie roślin, przekopywanie grządek, czy też koszenie trawy, pochłania mnóstwo czasu, podczas którego trudno znaleźć wolną chwilę na przygotowanie obiadu. Smakowity kawałek grillowanego mięsa podany z kolorową, chrupiącą sałatką, z powodzeniem zastąpi tradycyjny posiłek.
Jak wybrać grill przenośny?
Przymierzając się do kupna grilla przenośnego, warto zastanowić się nad trwałym produktem, który posłuży nam przez długie lata. Z reguły najtańsze mini-paleniska z marketu nie dają się skręcić ponownie i szybko korodują.
Najlepszą opinią wśród grillów przenośnych cieszą się produkty wykonane z żeliwa. Warto pamiętać, że długotrwała żywotność i elegancki wygląd zależeć będzie od sposobu użytkowania i regularnej pielęgnacji. Ruszt powinien być dokładnie czyszczony, po każdym użyciu, podobnie jak palenisko. Istotne jest także prawidłowe przechowywanie sprzętu. Aby zapobiec negatywnemu wpływowi zmiennych warunków atmosferycznych, grill przenośny należy trzymać w suchym, zadaszonym miejscu, np. w domku ogrodowym lub w pomieszczeniu gospodarczym.

fot. grille
Prawdziwi pasjonaci grillowania z pewnością zwrócą uwagę na tradycyjne przenośne grille węglowe z okrągłą pokrywą marki Weber. Produkty dostępne są w dwóch wersjach: na długich nóżkach z kółkami, oraz na niskim wygiętym stojaczku, wielu kolorach do wyboru.
Podczas przygotowywania posiłków na ruszcie nieocenione są specjalistyczne akcesoria i sztućce. Dzięki nim łatwo i bezpiecznie przygotujemy posiłek, bez ryzyka oparzenia. Krótkie akcesoria kuchenne nie są odpowiednie do obracania porcji mięsa nad rozżarzonym paleniskiem.

fot. grill