Z grillem za pan brat

grill

fot. grill

Dla wielu osób grillowanie to prawdziwy rytuał. Jednak przede wszystkim sposób na spędzenie wolnego czasu na świeżym powietrzu w gronie najbliższych oraz pretekst do świetnej zabawy. Żeby była ona naprawdę udana, a przygotowywanie potraw przebiegała bezproblemowo warto zadbać o odpowiedni sprzęt. Jak wybrać ten najlepszy? Oto krótki poradnik Praktikera.

Przeczytaj również: Kaktusy

1. Wielkość grilla dostosowana do potrzeb
Dokonując zakupu grilla przede wszystkim musimy zastanowić się nad jego rozmiarem. W pierwszej kolejności zadajmy sobie pytanie dla jak dużej ilości osób będziemy przygotowywać potrawy. Jeżeli lubimy małe, kameralne spotkania wystarczy nam grill z niewielkim rusztem. Zwolennicy hucznych przyjęć powinni postawić na zdecydowanie większy model, na którym będzie można przyrządzić wiele potraw naraz – radzi Katarzyna Skąpska, ekspert firmy Praktiker.
Przy niewielkiej działce najlepiej pozostać przy grillu tradycyjnym, który nie zamie nam za dużo miejsca i w każdej chwili będzie mógł zostać schowany. Często wyjeżdżasz i grillujesz nad rzeką lub jeziorem? Upewnij się, że Twój grill będzie wygodny w transporcie. Postaw na mniejsze modele i grille składane.

grille ogrodowe

Zobacz również: Choroby powojników

fot. grille ogrodowe

2. Węglowy vs gazowy
Jedną z podstawowych kwestii jaką musimy wziąć pod uwagę jest paliwo na jakim będzie działać nasz grill. W marketach Praktiker i na Praktiker.pl znajdziemy całą bogatą ofertę zarówno tradycyjnych modeli na węgiel, jak i nowoczesnych gazowych.

Grill węglowy zapewni nam niepowtarzalny aromat i smak potraw. Jego zakup to również oszczędność dla naszego portfela. Z kolei gazowy to gwarancja szybko przyrządzonych dań. Nagrzewa się w krótkim czasie i łatwo w nim utrzymać pożądaną temperaturę – mówi Katarzyna Skąpska.

3. Odpowiedni materiał
Dobry grill powinien być stabilny i trwały. To czy taki będzie zależy od materiału z jakiego został wykonany, zarówno korpus jak i sam rusz. – Pod tym względem najlepsze są grille z żeliwa, stali nierdzewnej, emaliowanej lub chromowanej – wyjaśnia Katarzyna Skąpska.

Zobacz również: Rok w ogrodzie – grudzień

Pamiętajmy o uchwytach. Wybierzmy grilla, w którym rączki zrobione zostały z nienagrzewających się materiałów, np. dobrze zabezpieczonego drewna. Dzięki temu unikniemy niebezpiecznych poparzeń. REKLAMAPK

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)