Z-ręczny rekin – postrach ziół

nóż do ziół

fot. nóż do ziół

Przyprawianie potraw własnoręcznie hodowanymi, świeżo posiekanymi ziołami nie ma sobie równych. Zyskuje się w ten sposób, dzięki subtelnemu dodatkowi mięty, bazylii, czy tymianku, smaki i aromaty niemal nie z tej ziemi. Ale, żeby potrawy smakowały jeszcze lepiej, a zioła udzieliły swoich ożywczych właściwości, trzeba pokroić je rekinim mistrzem siekania.

Nóż do ziół Shark – arcydzieło cieszącej się prawie stuletnią tradycją niemieckiej manufaktury Güde ze słynnego „zagłębia noży” Solingen – to ręcznie wykuta pasja.
Nóż Shark został wyróżniony prestiżową nagrodą Red Dot, przyznawaną projektom absolutnie zjawiskowym. Manufaktura Güde stworzyła cztery serie tego rozpoznawalnego w formie noża, który podbija serce Europy. Różni je okładzina trzonka oraz ilość procesów technologicznych – od wykucia, aż po gotowy produkt. Noże Alpha – do których arcyuroczego i potężnego grona zalicza się nóż do ziół Shark – mają okładziny z ponad 80-letniego dębu beczkowego (w którym leżakowało wino), perfekcyjnie twardej oliwki, zjawiskowo pięknej gruszy i specjalnego, utlratwardego, polerowanego tworzywa sztucznego Hostaform. Noże z serii „grusza”, „oliwka” i „dąb” przechodzą aż 40 złożonych, ręcznie wykonywanych procesów technologicznych, by nóż był idealnie trwały, twardy, ostry i służył przez całe dekady. Z kolei noże z serii Alfa – z okładziną z tworzywa Hostaform – powstają w procesie składającym się z 30 ręcznych operacji technologicznych.

To dzieło ludzkich rąk, nóż Shark, wykuwany przez mistrzów rzemiosła dla pojedynczego, konkretnego człowieka, tworzy jest z prawdziwą pasją i śmiało można powiedzieć, że w tym nożu zaklęto duszę.
Zarówno Shark, jak i cała seria z drewna dębowego, została zaprojektowana i rozbudowywano ją przy udziale mistrza kucharskiego – Haradla Rüssela. Z tego, między innymi, względu nóż staje się przedłużeniem dłoni i myśli gotującego. Kiedy trzyma się go w ręce, każde kulinarne wyzwanie staje się przygodą na miarę odkrycia Atlantydy.
Nóż do ziół – Shark (link) – stworzono z ręcznie kutej najtwardszej stali – chromowo-wanadowo-molibdenowej, która gwarantuje, że myty ręcznie, dobrze ostrzony i przechowywany w bloku lub na magnetycznej listwie nóż posłuży pokoleniom. 14 centymetrowe ostrze nigdy się nie złamie, a okładzina nie straci wyjątkowej, głębokiej, dębowej, oliwkowej, czy gruszkowej barwy.
Nóż do ziół działa na zasadzie kołyski. Dzięki genialnie ergonomicznemu kształtowi ostrza pozwala się kołysać i za sprawą tak specyficznego ruchu siekać zioła.

Przeczytaj również: Naturalny akcent w łazience

Ten rekin na zioła – wielbiciel wszystkiego, co aromatyczne – ujmuje orientalną formą. Perfekcyjne połączenie doskonałej funkcjonalności, ręcznego rzemiosła, ducha zaklętego w ostrzu, piękna formy i niezwykłości materiału, z którego wykonano okładzinę trzonka, sprawia, że nóż Shark z serii Alpha będzie prezentem, który chwyta za serce.

Fascynujący się ręcznie kutym nożem Shark niemieckiej marki Güde sklep www.smakprostoty.pl z zapamiętaniem sieka zioła i przyprawia nimi pełne wyrazu potrawy.

Krystian Wawrzyczek – technik technolog żywienia zbiorowego
Joanna Gawlikowska

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)