Materiał przyszłości w Twojej kuchni

Naukowcy od lat pracują nad nowymi technologiami, które umożliwiają tworzenie tzw. materiałów przyszłości. Te niezwykłe tworzywa łączą w sobie wiele różnych właściwości, takich jak wyjątkowa trwałość, lekkość, odporność na wysokie i niskie temperatury.

Materiały takie jak grafen, celuloza nanokrystaliczna, czy karbon wykorzystywane są głównie w przemyśle, budownictwie lub IT. Ale nie tylko – coraz więcej materiałów przyszłości używanych jest w produkcji przedmiotów codziennego użytku. O dziwo, można je znaleźć nawet wśród kuchennych sprzętów, takich jak kultowy czajnik Vera, marki Bugatti. Włoska firma wprowadziła do swojej serii IndiVidual pokryte karbonem czajniki elektryczne.

czajnik elektryczny

Przeczytaj: Meble stylowe

fot. czajnik elektryczny

Karbon, czyli włókno węglowe, to materiał, do którego jeszcze 40 lat temu dostęp miało jedynie wojsko i NASA. Dopiero zainteresowanie zespołów Formuły 1 sprawiło, że stał się bardziej dostępny. Ze względu na swoją strukturę jest niezwykle wytrzymały mechanicznie – nawet pięciokrotnie trwalszy niż stal. Doskonale przewodzi prąd, ma niską rozszerzalność cieplną i świetnie znosi nawet bardzo długą eksploatację. Dodając do tego kolejną jego właściwość – lekkość, uzyskujemy materiał, który sprawdza się w wielu dziedzinach. Dodatkową jego zaletą jest dekoracyjny wygląd – najczęściej występuje w formie tkanin, które wykonane są z poszczególnych włókien. Na jedno włókno składa się z od kilku do kilkunastu tysięcy nitek. Powstały materiał jest bardzo elegancki, ma lekko błyszczące wykończenie.

Pokryty karbonem czajnik Vera, marki Bugatti, wygląda niezwykle intrygująco – zobacz dostępne modele na stronie. Dostępne są dwa wykończenia włókna węglowego – połyskujące i matowe. Delikatna struktura materiału czyni go bardzo eleganckim – Vera wygląda jak ubrana w drogą, wieczorową kreację. Patrząc na nią, aż trudno uwierzyć, że materiał, który przez wiele lat zarezerwowany był dla wybranych, możemy mieć teraz we własnej kuchni.

REKLAMAPK

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)