Blender to jedno z najbardziej przydatnych urządzeń elektrycznych w kuchni. Występuje w wielu modelach dostosowanych do różnych wymagań i zasobności portfela. Na co należy zwracać uwagę przy zakupie ręcznego blendera?
Jak wybrać blender ręczny?
Blender ręczny jest bez wątpienia urządzeniem wielofunkcyjnym i niezastąpionym. Za jego pomocą w kuchni można wyczarować niezliczone ilości potraw, przetworów, sosów, musów owocowych, drinków i zdrowych smoothie. Sprawdzi się w domach, w których znajdują się dzieci i osoby starsze, mające problem z rozgryzaniem twardych owoców i warzyw. Warto jednak wiedzieć, na jakie parametry należy zwrócić szczególną uwagę podczas jego zakupu. Nie mniej ważne są także dodatkowe funkcje i końcówki, jakie proponują producenci.
Różne modele blendera ręcznego będą różniły się nie tylko budową, wielkością parametrów, trybem działania, ale i ilością funkcji i ceną. Rodzajów blenderów może być wiele, jak choćby blender do smoothie, mogący bez problemu miażdżyć kostki lodu oraz mrożone warzywa i owoce. Za pomocą blendera szybko przyrządza się także ciasto na naleśniki, sieka orzechy do ciasta lub deserów czy miksuje zupę krem.
Ręczne blendery mają niewielkie rozmiary, są kompaktowe i nie zajmują wiele miejsce w kuchennej szafce. Są lekkie i nadają się do bezpośredniego miksowania w garnkach z gorącą zupą. W większości przypadków nie posiadają one własnego kielicha. Przed zakupem wybranego modelu warto zapoznać się ze szczegółową specyfikacją, która mówi wiele o wydajności blendera. Są to m.in.:
- Zasilanie – większość ręcznych blenderów nadal posiada przewód, jednak te najbardziej nowoczesne można dostać już w wersji bezprzewodowej. Są one znacznie wygodniejsze i można użyć ich nawet w miejscu, gdzie nie ma dostępu do gniazdka. Dodatkowo kabel nie krępuje ruchów osoby gotującej. Wadą tego rodzaju blenderów jest ich moc, znacznie niższa niż w przypadku blenderów tradycyjnych. Posiadając nowoczesny, bezprzewodowy blender, nie należy zapominać o regularnym ładowaniu akumulatora.’
- Moc – od tego parametru zależy jak dobrze blender będzie spełniał swoją funkcję, tzn. czy będzie radził sobie z twardymi elementami, np. orzechami. Oczywiście najlepsze są urządzenia o jak najwyższej mocy. Obecnie na rynku znajdują się blendery ręczne o mocy od 100 do 2000W.
- Hałas – jest to bardzo istotny parametr, szczególnie, gdy używa się blendera bardzo często. Zbyt głośne jego działanie może przyprawiać o ból głowy lub denerwować współlokatorów.
- Materiał – to jeden z ważniejszych parametrów świadczących o wytrzymałości urządzenia. W większości modeli uchwyt jest wykonany z tworzyw sztucznych, aby blender był milszy w dotyku i łatwo dopasowywał się do kształtu dłoni. Dolna część powinna być zbudowana z materiałów o wyższej jakości, przede wszystkim ze stali nierdzewnej. Dzięki temu blender jest bardziej odporny na uszkodzenia mechaniczne i wysoką temperaturę.
- Noże – w większości blenderów spotyka się noże dwu- oraz czteroskrzydłowe. Te drugie lepiej radzą sobie z rozdrabnianiem. Część modeli umożliwia prostą wymianę ostrzy.
Wybierając blender należy pamiętać przede wszystkim, aby był łatwy w użyciu. Często sięgamy po urządzenie “w biegu”, dlatego dobrze wybrać funkcjonalny model.