Jaką lodówkę kupić i czym są klasy energetyczne lodówek? Zasady korzystania z lodówki

Jaką lodówkę wybrać?

Lodówka to jeden z podstawowych sprzętów AGD, bez którego nie wyobrażamy sobie współczesnej kuchni. Zakup nowego urządzenia to dość kosztowne przedsięwzięcie, a szeroka oferta modeli dostępnych na rynku nie ułatwia wyboru. Podpowiadamy, jaką lodówkę wybrać, aby rzeczywiście spełniła nasze oczekiwania.

Jaką lodówkę kupić? Podstawowe parametry

Wybierając lodówkę, nie powinniśmy kierować się wyłącznie jej wielkością oraz wyglądem. Przedstawiamy podstawowe parametry, na które zdecydowanie warto zwrócić uwagę.

Pojemność lodówki

Pojemność lodówki to jedna z najważniejszych kwestii, ponieważ zakup zbyt małego modelu prowadzi często do przeładowania urządzenia, tymczasem ciasne ułożenie produktów w chłodziarce nie służy produktom ani samej lodówce. Z kolei za duży egzemplarz nie tylko niepotrzebnie zajmie przestrzeń użytkową kuchni, ale przede wszystkim zużyje większe ilości prądu.

Jaką lodówkę kupić?

fot. Jaką lodówkę kupić?

Zobacz również: Manager skośnych smaków

Klasy energetyczne lodówek

Najczęściej spotykane obecnie klasy energetyczne lodówek to: A+++, A++, B, C, D, E, F. Pierwsza z nich oznacza największą energooszczędność, natomiast ostatnia informuje o dużym poborze energii elektrycznej. Teoretycznie klasyfikacja ta obejmuje urządzenia do klasy G, ale dotyczy to raczej bardzo specyficznych sprzętów, takich jak chłodziarki do wina czy absorpcyjne. Zużycie energii podawane jest dodatkowo przez producentów w kW na dobę. Niemal każdy sprzęt gospodarstwa domowego dostępny na rynku posiada znormalizowaną etykietę określającą klasę energetyczną.

Coraz większą popularność zyskują chłodziarko-zamrażarki dwu lub trzy drzwiowe, wyposażone w niezależne agregaty chłodnicze. Dzięki takiemu rozwiązaniu mamy możliwość wyłączenia modułu, z którego nie chcemy w danym momencie korzystać.

Funkcje

Spora część dostępnych obecnie na rynku modeli to lodówki bezszronowe nazywane z angielskiego no frost. Funkcja ta sprawia, że wewnętrzne ścianki nie pokrywają się szronem, a przechowywane produkty nie sklejają się ze sobą. Większość urządzeń posiada także opcję automatycznego odszraniania i odmrażania, co z pewnością ułatwi nam czyszczenie i konserwację.

Równie przydatna bywa możliwość zamrażania lub schładzania większej liczby produktów w krótkim czasie. Część lodówek ma również tak zwaną komorę zero umożliwiającą przechowywanie jedzenia w temperaturze bliskiej zamarzaniu, a także powłokę antybakteryjną, która uniemożliwia rozprzestrzenianie się bakterii.

Funkcja eko pozwala na automatyczne ustawienie optymalnej temperatury, zarówno w komorze chłodziarki, jak i zamrażarki. Natomiast tryb „wakacje”, zmniejsza pobór energii podczas dłuższej nieobecności w domu bez konieczności wyłączania urządzenia.

Nie mogąc zdecydować się, jaką lodówkę wybrać, warto także zwrócić uwagę, czy posiada ona automatyczne domykanie drzwi lub czujnik sygnalizujący ich niedomknięcie.

Podstawowe zasady korzystania z lodówki

Łatwe w codziennym zastosowaniu zasady korzystania z lodówki nie tylko pomogą optymalnie wykorzystać możliwości urządzenia, ale także utrzymać świeżość przechowywanej żywności. Przede wszystkim nie należy wkładać do lodówki zbyt dużej ilości pożywienia, ponieważ zaburzy to cyrkulację powietrza i uniemożliwi osiągnięcie odpowiednich warunków jej przechowywania.

Zasady korzystania z lodówki

fot. Zasady korzystania z lodówki

Warto także sortować produkty przed umieszczeniem ich w chłodziarce. Te, które mają najkrótszy termin spożycia, powinny być najłatwiej dostępne po otwarciu urządzenia, tak abyśmy nie musieli przeglądać całej zawartości lodówki za każdym razem.

Należy także unikać umieszczania w lodówce gorącej żywności, ponieważ prowadzi to do wzrostu temperatury wewnątrz urządzenia, a w efekcie wzmaga pracę agregatu, i tym samym zwiększa pobór energii.

Jaka temperatura w lodówce no frost zapewni świeżość produktom spożywczym?

Warto zapoznać się z właściwościami posiadanego przez nas sprzętu pod kątem rozkładu temperatur w poszczególnych segmentach. Warzywa i owoce umieszcza się zwykle w dolnych szufladach, z kolei nabiał oraz wędliny na środkowych półkach chłodziarki. W tej części urządzenia temperatura wynosi 4-6º Celsjusza, więc jest optymalna do przechowywania tego rodzaju produktów. W większości modeli najwyższa temperatura około 8º Celsjusza występuje u góry i to tam ustawić możemy na przykład dżemy czy jogurty.

Jaka temperatura w lodówce no frost będzie najwłaściwsza?

fot. Jaka temperatura w lodówce no frost będzie najwłaściwsza?

Pamiętajmy też, że na półkach drzwiowych przechowywać można wyłącznie produkty odporne na stosunkowo częste zmiany temperatury, a także niewymagające zbyt intensywnego chłodzenia, takie jak soki i alkohole bądź różnego rodzaju sosy czy dresingi.

Lodówka dopasowana do potrzeb

Decyzja, jaką lodówkę wybrać, powinna zależeć przede wszystkim od potrzeb korzystających z niej domowników. Liczna rodzina, która przechowuje na co dzień większą ilość żywności, powinna zdecydować się na bardziej pojemne urządzenie, aby nie upychać zbyt wielu produktów na półkach. Jeśli jednak wybierzemy duży model na wyrost, będzie to wiązało się z niepotrzebnym zużyciem energii elektrycznej. Warto więc wziąć pod uwagę nie tylko walory estetyczne oraz cenę urządzenia, ale także względy praktyczne. Pamiętajmy, że dobrze poczyniona inwestycja ma szansę zapewnić nam zarówno dużą wygodę użytkowania, jak i sporą oszczędność w przyszłości.

Sending
Ocena artykułu
4 (1 głos)