Kuchnia to pomieszczenie szczególne w każdym domu. Właściwa aranżacja wymaga wiedzy na temat funkcjonalnego rozmieszczenia mebli i sprzętu AGD. Aby sporządzanie posiłków było przyjemne i wygodne, wyposażenie kuchni musi odpowiadać powszechnym standardom. Inaczej aranżuje się kuchnie duże, kuchnie małe, kuchnie otwarte, kuchnie zamknięte i aneksy kuchenne.
Funkcjonalny ciąg kuchenny
Wygodna kuchnia to taka, w której można stworzyć funkcjonalny ciąg kuchenny, czyli zestawienie sprzętów i akcesoriów, które pomagają podczas przygotowywania posiłków. Według norm minimalna szerokość pomieszczenia przeznaczonego na kuchnię powinna mieć 230 cm.
Podstawowe sprzęty to: lodówka, zlewozmywak, kuchenka i co najmniej jeden blat roboczy. Najczęściej stosowanym rozwiązaniem są meble kuchenne pod wymiar. Wybrany system zabudowy dopasowuje się do standardów pomieszczenia i indywidualnych wymogów klientów.
Funkcjonalny ciąg kuchenny komponuje się przeważnie na zasadzie czerech schematów zabudowy:
Zabudowa jednorzędowa (RYS.1)
Zabudowa dwurzędowa (RYS.2)
Zabudowa w kształcie litery L (RYS.3)
Zabudowa w kształcie litery U (RYS.4)
Wygoda i ergonomia
Projektowanie wnętrz kuchni to usługa oferowana dodatkowo klientom sklepów meblowych w zamian za kupno mebli kuchennych. Projekty nowoczesnych kuchni to nie tylko designerski wygląd mebli. Producenci urządzeń AGD oferują udogodnienia, takie jak baterie kuchenne z wciąganą wylewką, narożny zlewozmywak wyspa kuchenna – z kompletnym wyposażeniem, sortowniki na odpady. Zabudowy kuchenne wyposażone są na życzenie w systemy ergonomicznego przechowywania produktów spożywczych i akcesoriów kuchennych. Ciekawym rozwiązaniem zabudowy wolnych przestrzeni w ciągu mebli i urządzeń kuchennych są szafki z mechanizmem wysuwanym cargo. Wygodne systemy koszyków na szynach, kółeczkach i prowadnicach pomagają utrzymać perfekcyjny porządek i ukryć większość elementów wyposażenia. To bardzo ważne w przypadku kuchni otwartej lub aneksu kuchennego połączonego z salonem.
Przenikanie obu funkcji wymaga konsekwentnego utrzymania czystości w części kuchennej, która jest widoczna ze strefy wypoczynkowej. Inną niedogodnością może być rozchodzenie się zapachów z części kuchennej do salonu. Pomimo dużego wyboru okapów i systemów wentylacji trzeba się liczyć z możliwymi niedogodnościami podczas przygotowywania posiłków.