Lebiodka pospolita

Oregano

fot. Oregano

Powszechnie znane oregano to nic innego jak nasza wieloletnia, odporna na chłody lebiodka pospolita (Origanum vulgare) występująca w Polsce dość często w okolicach ciepłych i nasłonecznionych. Ta spokrewniona z majerankiem roślina, hodowana bywa na liście i kwiatostany. Oregano charakteryzuje się przyjemnym i delikatnym zapachem oraz korzennym, lekko gorzkawym smakiem.

Zobacz również: Difenbachia

Lebiodkę można łatwo uprawiać z nasion. Wybierzmy dla niej miejsce słoneczne, o zasadowej glebie, np. skalniak. Roślina nie ma dużych wymagań, jest łatwa w uprawie, nie lubi jedynie nadmiaru wilgoci. Lekka i piaszczysta gleba byłaby idealna pod uprawę lebiodki i innych ziół. Niestety taka, szybko wysycha. Warto więc wzbogacić ją poprzez dodanie kompostu lub obornika. Młode roślinki powinny być sadzone na wiosnę lub wczesnym latem, w odległości 30 centymetrów od siebie. Raz posadzone na słonecznym stanowisku, z roku na rok rozrastać się będą coraz bardziej. Pamiętajmy o regularnym odchwaszczaniu. Oregano można rozmnażać przez podział starszych okazów.

Nie zdrewniałe wierzchołki pędów lub same liście zbieramy podczas kwitnienia, na przełomie lipca i września, najlepiej w godzinach porannych.

Oregano posiada właściwości dietetyczne, pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie. W kuchni służy nam do przyprawiania warzyw, serów i ryb. Dodaje się je do potraw mięsnych, sosów i zawiesistych zup. Należy do głównych przypraw kuchni włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej.

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)