Letnie gotowanie w ogrodzie – co wybrać?

grill

fot. grill

Wspólne przyrządzanie potraw w ogrodzie jest coraz popularniejszym rytuałem towarzyskim. Grill ogrodowy lub ognisko często są głównym punktem imprez i wieczorów spędzanych na świeżym powietrzu.

Smakowity grill czy przesiadywanie do późnych godzin wieczornym przed ogniskiem to tylko kilka z zalet posiadania ogrodu. Biesiadowanie pod gołym niebem stanowi idealny sposób na odpoczynek połączony z rozmowami i przyjemnym spędzaniem czasu w gronie najbliższych.

Do przygotowania potraw w ogrodzie przede wszystkim używane są grille, ogniska i wędzarnie. Dlatego projektując przydomowy ogród należy pomyśleć o wyznaczeniu miejsca, w którym będzie można nie tylko przygotowywać smakowite potrawy, ale także spokojnie je spożyć.

Ognisko

grill elektryczny

fot. grill elektryczny

Wygospodarowanie miejsca, w którym będzie można bezpiecznie rozpalić ognisko, wymaga odpowiedniego przygotowania. Palenisko powinno być otoczone kamieniami bądź cegłami. W ten sposób zapobiegnie się niekontrolowanemu zaprószeniu ognia poza ogniskiem. Miejsce przeznaczone na ognisko powinno znajdować się w bezpiecznej odległości od zabudowań. Warto usytuować to miejsce od strony zawietrznej – w ten sposób nie będzie problemów związanych z dymem. Przestrzeń wokół ogniska można wyłożyć kostką brukową luk kamieniami. Taka kompozycja będzie doskonale współgrać z trawnikiem i ogrodową roślinnością. Potrawy na ognisku przyrządza się zwykle opiekając je, najczęściej nadziane na patyk lub metalowy szpikulec. Bardziej wymyślne dania można przygotować montując specjalny ruszt nad paleniskiem lub wieszając bezpośrednio nad ogniem kociołek.

Grill

Ognisko

fot. Ognisko

Wybór grilla uzależniony jest od sposobu jego użytkowania. Jeżeli grillowanie na świeżym powietrzu będzie rzadką rozrywką, warto zaopatrzyć się w niedrogi i przenośny sprzęt. Decydując się na konkretny model, należy sprawdzić nóżki i kółka, a także zweryfikować czy spełnia on wymogi bezpieczeństwa m. in. czy palenisko stoi stabilnie nawet na nierównym terenie.

Największą popularnością cieszą się grille węglowe, które dostępne są w różnorodnych formach i kolorach. Do ich rozpalenia wystarczy tylko węgiel drzewny i rozpałka. Dobrze, aby w wybrany model miał możliwość regulacji wysokości rusztu, ponieważ w wyższych temperaturach dobrze jest piec mięsa, a w niższych warzywa.

Prócz tradycyjnych modeli dostępne są także grille gazowe i elektryczne. Te pierwsze mogą być zasilane gazem ziemnym lub z butli. Wybierając odpowiedni model należy zwrócić uwagę na to, by płomienie nie ogrzewały bezpośrednio rusztu, a palniki były wyposażone w żeliwne osłony, które równomiernie rozprowadzają ciepło. Dużą zaletą grilli gazowych jest łatwość obsługi – rozpalania i kontrolowania temperatury. W droższych egzemplarzach można znaleźć wyprofilowane fragmenty lawy wulkanicznej, która spełnia taką samą rolę, co rozżarzony węgiel drzewny. Niektóre modele są wyposażone w pojemnik, który wypełniony jest wiórkami lub drewienkami, aby grillowane potrawy pachniały równie aromatycznie jak te przygotowywane na tradycyjnym grillu.

ogród

fot. ogród

Decydując się na grill elektryczny należy zwrócić uwagę na moc oraz na to, czy grill jest jedno czy dwustrefowy. Ten drugi, działa jak opiekacz – grzeje z dwóch stron równocześnie. Oferta dostępnych na rynku modeli elektrycznych jest bardzo duża i każdy bez problemu znajdzie model odpowiadający jego potrzebom.

Wędzarnia
Wędzarnia służy do przygotowywania mięs i wędlin. Wędzenie może zachodzić na zimno, w temperaturze do 30–32 st.C. Trwa ono stosunkowo długo, nawet do 24 godzin. Można także przygotowywać mięsa na ciepło, w temperaturze 70–90 st.C. Taki proces jest znacznie krótszy, ponieważ trwa 4-5 godzin. Ze względu na dużą ilość wytwarzanego dymu warto takie urządzenie postawić z dala od domu.

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)