Mięta pieprzowa

zioła

fot. zioła

Mięta to jedno z najbardziej znanych i najczęściej stosowanych ziół. Jej świeży, charakterystyczny smak oraz zapach bez problemu rozpozna każdy. Znajduje zastosowanie zarówno w lecznictwie, jak i w kuchni w charakterze przyprawy.

Zobacz również: Różne rodzaje tui

Mięta jest rośliną wieloletnią, należącą do rodziny wargowych. Jest to bylina zimotrwała, która może osiągnąć nawet do 90 cm wysokości. Zioło to pochodzi z Europy oraz południowo-zachodniej Azji. Zakwita na biało, liliowo lub różowo, a swoim wyglądem często przypomina pokrzywę.

Z gatunków dziko rosnących jedynie mięta zielona ma charakterystyczny miętowy zapach i smak, jednak jest on na tyle delikatny, że trudno uznać tę odmianę za roślinę przyprawową i leczniczą.

Przeczytaj: Dracena

W przydomowym ogrodzie warto natomiast posiadać miętę pieprzową (Mentha piperita) ze względu na jej cenny aromat. Gatunek ten, zwany także lekarskim, powstał w Anglii ze skrzyżowania mięty zielonej i wodnej.

zioła

fot. zioła

Uprawa mięty
Mięta pieprzowa najlepiej czuje się na stanowisku ciepłym, odchwaszczonym i osłoniętym od wiatru. Lubi także miejsca półcieniste i cieniste, ale poradzi sobie także na stanowisku słonecznym. Ziemia w miejscu uprawy powinna być lekka, próchniczna, wilgotna i lekko zasadowa. Roślina ta preferuje ziemię zasobną w wapń i wodę.

Miętę pieprzową można rozmnożyć przez sadzonki z rozłogów. Praktykuje się także otrzymywanie sadzonek ze szczytów pędów. Warto pamiętać, że jest to roślina dość „żarłoczna”, a przy tym sprzyjającą zachwaszczeniu gleby, w związku z czym zaleca się jednoroczną uprawę mięty, przenosząc sadzonki co roku w inne miejsce.

Roślinę należy w czasie wzrostu regularnie podcinać, dzięki czemu silnie się rozkrzewi. W okresie wzrostu, można ją zasilać niewielkimi dawkami wieloskładnikowych nawozów mineralnych.

Mięta dość dobrze znosi mrozy, ale przy bardzo niskich temperaturach może przemarznąć, dlatego przed zimą warto okryć grządkę warstwą kory i gałązek igliwia.

zioła

fot. zioła

Działanie i właściwości mięty
Mięta ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jej liście można zaparzać jako smaczną i orzeźwiającą herbatę – schłodzony napój doskonale gasi pragnienie. Mięta pieprzowa z powodzeniem może być dodawana do sosów, syropów, napojów, alkoholi i deserów – miętowy smak znakomicie komponuje się z czekoladą. Liście mięty stanowią doskonałe uzupełnienie sałatek owocowych oraz młodych ziemniaków.

Natomiast miętowy napar pomaga w przypadku dolegliwości układu pokarmowego. Poprawia trawienie, stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, wytwarzanie żółci, regulowanie pracy jelit, a także działa wiatropędnie. Mięta ma także działanie antyseptyczne, dlatego też stosuje się ją do płukania gardła i jamy ustnej. Natomiast jej uspokajające właściwości mogą pomagać w zasypianiu.
Z liści miętowych otrzymywany jest także olejek. Jego właściwości są podobne do napoju jednak znacznie mocniejsze. Zastosowany zewnętrznie udrażnia zatoki i nos. Takim olejkiem leczy się także migreny, nerwobóle, a nawet bóle reumatyczne.

Mięta znajduje swoje zastosowanie także w kosmetyce. Z chłodzących właściwości olejku i mentholu korzystają producenci kremów do stóp i preparatów antycellulitowych. Miętowy olejek można także znaleźć w licznych żelach do kąpieli, szamponach i innych preparatach przeznaczonych do pielęgnacji ciała.

REKLAMAPK

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)