Piece na ekogroszek

piec

fot. piec

Ekogroszek to paliwo stałe, które przez wzgląd na małą zawartość siarki, substancji palnych i wody zostało zakwalifikowane do grupy paliw ekologicznych. Produkcja na bazie wysokokalorycznego węgla kamiennego decyduje o ekonomiczności produktu, porównywalnej do oleju czy gazu.

W sprzedaży jest kilka rodzajów ekogroszku, które różnią się między sobą granulacją, wielkością, wilgotnością i wartością opałową. Za standard przyjmuje się zawartość siarki niższą niż 0,6% dla wartości opałowej powyżej 25 MJ/kg.

Ogrzewanie ekogroszkiem wymaga zastosowania odpowiedniego kotła. Piece na ekogroszek są nowoczesne i znacznie różnią się od tradycyjnych kotłów montowanych w piwnicach, do których trzeba schodzić kilka razy dziennie. Większość ma zamontowane podajniki automatyczne, dzięki którym piec na ekogroszek jest wygodny w użyciu.
Jeden pełny załadunek kosza zasypowego w kotle z paleniskiem zasypowym wystarczy na ogrzewanie od 3 do 7 dni.
Eko groszek z kosza zasypowego porcjowany jest przez automatyczny podajnik ślimakowy. Kocioł z paleniskiem retortowym spala tylko tyle paliwa, ile jest niezbędne do wytworzenia określonej przez użytkownika temperatury.

Deflektor spalin to urządzenie zawieszone nad paleniskiem. Jego rolą jest dopalenie szkodliwych substancji wydobywających się w procesie spalania ekogroszku. Dodatkowo, kocioł daje możliwość podłączenia regulatorów i programowania temperatury w pomieszczeniu. Regulacja wspomaga ekonomiczny tryb pracy kotła.

Ogrzewanie ekogroszkiem, w przeciwieństwie do ogrzewania węglem jest czyste. Paliwo pakowane jest w 25 kg worki. Taka ilość nie wymaga wygospodarowania miejsca w kotłowni, czy piwnicy i uciążliwej pracy szuflą w sezonie grzewczym.

Większość producentów produkuje kotły na ekogroszek, które dają możliwość korzystania z paliw alternatywnych (miał, węgiel, drewno).

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)