Sezon grillowy w pełni – wybieramy grill

Grillowanie to bardzo popularny sposób na spędzanie wolnego czasu. Choć sezon grillowy już się rozpoczął to warto rozejrzeć się za grillem, który będzie najodpowiedniejszy do naszych wymagań i oczekiwań.

Jakimi kryteriami kierować się przy wyborze grilla?

grill

Przeczytaj również: Włoskie kabiny prysznicowe

fot. grill

Grill na węgiel drzewny lub brykiet jest bardzo popularny i prosty w obsłudze. Poza wygodą użytkowania jest niedrogi. Jedną z jego podstawowych zalet jest ekonomiczna cena. Małe węglowe grille turystyczne można nabyć już od kilkunastu lub kilkudziesięciu złotych (np. Mastergrill Grill okrągły za ok. 25 zł w Agito.pl). W sprzedaży dostępne są również droższe, bardziej trwałe konstrukcje dla prawdziwych pasjonatów dań z rusztu (np. Grill węglowy Weber One-Touch Original za ok. 600 zł w Agito.pl). Grille z pokrywami (np. kulisty grill Weber Compact Kettle za ok. 350 zł w Agito.pl), która pozwalają na znacznie szybsze przyrządzanie potraw przy mniejszym zużyciu węgla. Ciepło wytworzone przez żar w takim grillu nie ucieka do góry, tylko krąży wewnątrz niego, równomiernie opiekając mięso. Ponadto grille opalane węglem drzewnym nadają niepowtarzalnego aromatu przyrządzanym potrawom.

grill

fot. grill

Grill gazowy jest także bardzo łatwy w obsłudze. W odróżnieniu od grilla na węgiel drzewny lub brykiet jest niemal natychmiast gotowy do pracy i ma dużą wydajność. Podczas grillowania nie powstaje sadza ani popiół, które osadzają się na powierzchni grilla węglowego, dlatego łato jest utrzymać go w czystości. Niepodważalną zaletą grilla gazowego (np. Grill gazowy Weber Q220 za ok. 1700 zł w Agito.pl) są rozwiązania techniczne, które nie pozwalają na spalanie tłuszczów wytapianych z przygotowywanego jedzenia i nie dopuszczają do emisji szkodliwych dla zdrowia substancji oraz powstawania brzydkiego zapachu.

grill

fot. grill

Grille elektryczne doskonale sprawdzą się na niewielkiej przestrzeni lub w miejscu, w którym chcemy uniknąć duszącego dymu. Można go używać na balkonie, tarasie, a nawet w domu. Grill elektryczny jest bardzo funkcjonalny. Sprzęt szybko się rozgrzewa i pozwala na kontrolowanie wysokości temperatury (np. Grill elektryczny Philips HD 4417 za ok. 210 zł w Agito.pl). Stała temperatura paleniska wpływa na to, że wszystkie potrawy opiekają się bardzo równomiernie i nie trzeba zbyt często kontrolować procesu podpiekania. Jeśli zdecydujemy się na takie rozwiązanie, będziemy mogli grillować o każdej porze roku, co da nam wiele nowych i ciekawych możliwości kulinarnych.

Przy wyborze grilla powinniśmy brać również pod uwagę otoczenie, w którym będziemy go używali. Niezależnie od tego, który model wybierzemy, z pewnością zapewni on dużo satysfakcji z grillowania i uprzyjemni czas spędzany w gronie najbliższych.REKLAMAPK

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)