Krzew pieprzowy

Krzew

fot. Krzew

Rodzina: Leguminosae
Pochodzenie: Ameryka Południowa.

Opis:Krzew pieprzowy (Cassia floribunda), przed wejściem do domu, na tarasie, w ogrodzie – od czerwca do października obficie kwitnie cały obsypany słonecznymi kwiatami. W ogrodzie zimowym potrafi kwitnąć aż do zimy – jeżeli tylko zapewnimy mu nawożenie i odpowiednie podlewanie. Jeżeli wiosną będziemy regularnie przycinać możemy uformować kwitnącą kulę umieszczoną na pniu, która będzie nas cieszyła swoim ciepłem przez wiele lat.

Rozmnażanie
: Nasiona

Wysiew: Nasiona przed wysiewem moczymy 24 – 48h w ciepłej wodzie. Wysiewamy na głębokość max. 1/2 cm, do dobrze przygotowanej ziemi, możemy przykryć je piaskiem lub perlitem. Najszybciej kiełkuje w jasnym i ciepłym pomieszczeniu o temp. 25°C. Podłoże utrzymujemy w stanie lekko wilgotnym, ale nie mokrym.

Czas wysiewu: możliwy cały rok – najlepiej wiosną

Pielęgnacja: Krzew pieprzowy lubi stanowisko jasne, słoneczne, przewiewne. Zimą musimy zapewnić jej pomieszczenie jasne, o temp. 5-15°C. Nie jest odporna na mrozy. W czasie upałów ma duże zapotrzebowanie na wodę, dlatego wymaga regularnego, obfitego podlewania – należy jednak zwracać uwagę aby jej nie przelać. Zimą podlewamy tylko tyle, aby podłoże całkiem nie wyschło. Powinno być ono żyzne, dobrze przepuszczalne, z dodatkiem piasku lub perlitu.
Nawozimy co miesiąc dobrym nawozem wieloskładnikowym lub wiosną – zaraz po rozpoczęciu wegetacji – mieszamy podłoże z nawozem o długotrwałym działaniu (6 miesięcy).
Kora zastępuje pieprz.

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)