Tymianek

zioła

fot. zioła

Tymianek pospolity, inaczej macierzanka, to przyprawa z wybrzeży Morza Śródziemnego. Aromat i subtelny smak to nie jedyne zalety tego zioła – jest to także ceniona roślina lecznicza.

Zobacz również: Kwiaty wiosenne w ogrodzie 

Tymianek jest półkrzewem charakteryzującym się różowymi lub fioletowymi drobnymi kwiatami, które są umiejscowione na szczytach łodyg. Roślina ta dodana do potraw sprawia, że nabierają one wyrazistego smaku i aromatu. Wszystko to za sprawą właściwości, w tym także zapachu.

Tymianek – uprawa
Tymianek można uprawiać zarówno w ogródku, jak i w pojemniku. Najlepszym miejscem w ogrodzie dla rośliny będzie miejsce nasłonecznione i osłonięte od wiatru i zimna. Podlewać należy go wtedy, gdy podłoże zrobi się bardzo suche. Gleba do uprawy tymianku powinna być lekka, piaszczysta, o silnym odczynie zasadowym. Ciężką ogrodową ziemię warto napowietrzyć dużą ilością piasku, drobnego żwiru oraz przekompostowanej kory.

Przeczytaj: Design w ogrodzie
zioła

fot. zioła

Jeśli jednak zdecydujemy się na uprawę tymianku w doniczce, należy pamiętać, by go podlewać dwa razy w tygodniu, a w lecie nawet częściej. Jeżeli powietrze w mieszkaniu jest bardzo ciepłe i suche, roślina może potrzebować nawet codziennego podlewania.

Przyprawa
Dwa razy do roku można zbierać tymianek na przyprawę. W tym celu należy w czerwcu ściąć młode, niezdrewniałe rozkwitające końce pędów. Drugi zbiór powinien nastąpić najpóźniej pod koniec sierpnia. Należy wtedy zrywać znacznie krótsze odcinki pędów niż w przypadku czerwcowego zbioru, by roślina zdążyła przygotować się do zimy.

Przeczytaj również: Jak sadzić róże?

Tymianek suszy się rozłożony na płaskiej powierzchni w przewiewnym, suchym miejscu, bez dostępu do słońca. Dzięki temu będzie miał intensywniejszy aromat. Po wysuszeniu pędów należy ściągnąć z nich liście i kwiaty, a same gałązki wyrzucić. Tymianek przechowuje się w szczelnie zamkniętych pojemnikach, do których światło nie ma dostępu .

Zastosowanie

zioła

fot. zioła

Świeży i suszony tymianek stanowi aromatyczną przyprawę, którą dodaje się do sosów, cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, ryb, zup czy baraniny. Tymianek doskonale poprawia smak dań z grilla oraz potraw z pomidorów i warzyw strączkowych, sałatek i marynat. Zioło oprócz polskiej kuchni, bardzo chętnie stosowane jest także w kuchni greckiej, włoskiej, bałkańskiej, a także afrykańskiej.

Tymianek ma także liczne właściwości lecznicze. Działa wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie, grzybobójczo, rozkurczowo, przeciwzapalnie, napotnie, uspokajająco, wzmacniająco, ściągająco, reguluje również trawienie.

Olejek z tymianku można wykorzystać do inhalacji. Roślina ta oddziałuje także pozytywnie na włosy i skórę głowy. Ziele tymianku bardzo często wchodzi w skład płukanek do włosów. Dzięki temu preparaty te zyskują właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Preparaty z tymiankiem zapobiegają także wypadaniu włosów. REKLAMAPK

Sending
Ocena artykułu
0 (0 głosy)