X
Logo Projektoskop.pl
 
 
 
 
 
 

Garnek do gotowania na parze

garnki
Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przyrządzania posiłków. Przygotowane w ten sposób produkty spożywcze zachowują cenne witaminy i składniki mineralne. Do potraw gotowanych na parze nie dodaje się tłuszczu ani soli, gdyż para wydobywa naturalną sól zawartą w produktach. Wystarczy jeden garnek do gotowania na parze, aby wprowadzić odrobinę zdrowia w codziennej diecie.


Potrawy gotowane na parze są dietetyczne i niskokaloryczne. Mają smak nieporównywalny z daniami przygotowanymi na tłuszczu i gotowanymi w wodzie. Warzywa zachowują nie tylko najcenniejsze składniki ale również chrupkość i apetyczny wygląd. Do przyrządzenia mięsa i ryb nie trzeba stosować tłuszczu. W temperaturze, która dochodzi do 120 stopni C stają się w soczyste i bardzo delikatne.

Parowar marki Philips HD9160Gotując posiłek na kilku poziomach należy pamiętać, żeby na dole znalazły się produkty wymagające dłuższej obróbki, czyli ryby i mięsa, a na górze te, które przygotowuje się krócej, czyli warzywa. Ponadto woda nie może dotykać produktów. W razie potrzeby, podczas gotowania, można ją uzupełnić.
Do obróbki termicznej na parze warto wybierać warzywa świeże i nieuszkodzone. Od tego zależy smak i estetyka potrawy.

Aby móc na co dzień cieszyć się zdrowymi posiłkami należy zaopatrzyć się w odpowiednie naczynia do gotowania na parze. W sprzedaży dostępne są nie tylko garnki do gotowania na parze. Elektryczne jednopoziomowe kombiwary, czy wielopoziomowe parowary umożliwiają przygotowanie zdrowego posiłku dla całej rodziny.

Z myślą o alergikach i pasjonatach dobrego smaku powstały profesjonalne naczynia do gotowania na parze marki Silit, ze specjalną ceramiczną powłoką o wartościach antyalergicznych i antybakteryjnych – Silagran. Jest ona odporna na zarysowania i uszkodzenia, a także likwiduje bakterie coli, gronkowca i salmonelli, dzięki czemu przyrządzane potrawy są jeszcze zdrowsze.

Sposób żywienia ma wpływ zarówno na zdrowie jak i urodę, dlatego warto zadbać o odpowiednią dietę dla siebie i najbliższych.
Zobacz wszystkie artykuły z kategorii Akcesoria kuchenne
Autor: Agnieszka Bykowska
2016-05-30 06:52:51
Tagi do artykułu: garnki | parowary | Gotowanie na parze | Silit | garnek
 
    Najlepsze projekty domów